Physician performance volgens de dokter zelf

Er wordt veel gezegd en geschreven over dokters en hun functioneren, maar hoe kijken dokters eigenlijk naar hun eigen functioneren? Wat vinden ze zelf belangrijk? Weinig verrassend en toch heel belangrijk: de arts-patiëntrelatie is wat de dokter voldoening geeft, waar ze die extra stap voor zetten, wat inspiratie geeft. Dát is wat ze beschrijven als de kern van het dokter zijn. Dat maakt dokters zulke bevlogen professionals.

Hoe houd je het leuk én vol?

En ja, helaas is er ook een keerzijde, namelijk dat deze bevlogenheid onder druk staat. Er is minder tijd voor de patiënt en te veel tijd die gespendeerd moet worden aan administratief werk. Hierdoor lekken energie en motivatie weg en stellen veel dokters zich de vraag: hoe houd ik het leuk? Of erger nog: hoe houd ik het vol?

Wat helpt?

Een shift in de huidige aandacht voor processen en productiviteit naar aandacht voor de mens- en relatiegerichte waarden, want die zijn van cruciaal belang in de gezondheidszorg. Deze waarden zorgen er immers voor dat dokters bevlogen zijn en ook kunnen blijven.

Gebaseerd op 

M. van den Goor, B. Boerebach, E. Bindels et al. The Doctors’ heart: a qualitative study exploring physicians’ view on their professional performance in light of excellence, humanistic practice and accountability. Under review


M. van den Goor, T. Bondarouk, A, Bos-Nehles. people-management in hospitals; where doctors and HR do (not?) meet. Under review